Søndag

Amning

amning1

Elise er kun et par uger gammel på dette billede <3

Nu er Elise snart 4 måneder gammel og jeg har heldigvis ikke oplevet problemer eller udfordringer med amningen, som man ellers hører en masse gravide, mødre, læger og sundhedsplejersker fortælle om.

Dog har jeg de sidste par uger af og til oplevet at have følelsen af, at der ikke har været helt så meget mælk, som der plejer at være.

Jeg har tænkt, at det kunne være tigerspringet/appetitspringet, der satte ind.

Jeg lagde hende til alt det jeg kunne, og ammede hende hver anden time hele natten. Jeg drak masser af vand, hvilede så godt jeg nu kunne og spiste godt.

Alligevel var Elise små ked og irriteret efter hun havde spist (i lidt for lang tid syntes jeg).

En dag prøvede vi for “sjov” at give en flaske, også for at give min krop en lille pause og en chance for at følge med.

Fra flasken drak hun 150 ml.!! Efter hun havde ammet fra begge bryster.

Der fik jeg virkelig følelsen af ikke at have nok mælk, og dermed ikke at kunne mætte hende.

Jeg skrev med det samme til min sundshedsplejerske for råd. Hun foreslog, at jeg forsatte med at amme så meget som muligt, og de gange jeg føler hun ikke bliver mæt, så tilbyde hende en flaske. På den måde kan vi også se, hvor meget hun spiser.

Dette har vi så gjort, og hun tager alt mellem 60-200 ml.

Jeg ønsker virkelig at amme så længe som muligt, og prøver ihærdigt at oppe produktionen.

Samtidigt kan jeg heller ikke lide at se min lille pige sulten, så når hun virker som om hun kan spise mere efter amning, så tilbyder vi en flaske. Dette er typisk ved aften tid.

Der er mange holdninger og måder at håndtere appetitspring på og amning generelt. Nogle mener, at krop og baby helt selv skal have lov til at regulere sig, andre er lidt hurtigere til at give flaske.

Jeg tror vi er et sted midt i mellem. Jeg ønsker og tror da også, at kroppen er smart indrettede og langt hen ad vejen producerer netop den mængde mælk ens barn skal bruge. Men man må også se på sit barn, og så gøre det der føles rigtigt, og det der fungerer i praksis.

Vi har i hvertfald fået vores lille glade (mætte) pige igen 🙂 (Der sover fra 20-07, kun afbrudt af 1 amning) – Dejligt!!

Hun bliver også 4 måneder lige om lidt, så det er måske ikke så mærkeligt igen, at hun kræver mere mad nu.

Min sundhedsplejerske ville komme med flere muligheder, når hun kommer på besøg den 20. Det skal nok blive spændende:)

Efter de par uger, er det virkelig gået op for mig, hvor glad jeg er for amningen. Jeg syntes simpelthen det er det hyggeligste i verden. Følelsen af, at ens barn ernæreres og vokser sig stor af noget ens krop producerer specielt til det, er nu også ret utrolig:)

Jeg håber derfor at kunne amme længe endnu, og når jeg tænker på, at dette er den eneste “udfordring” jeg er stødt på i hele dette amme univers, så er jeg rimelig godt tilfreds.

Jeg kan huske, at jeg de første par dage efter fødslen egentlig følte, at det var en anelse overvældende alt det med amning.

Det at hun var SÅ afhængig af mig – og af mig alene skulle jeg lige vende mig til. Men sikke en fornøjelse det hurtigt blev:)

Jeg fik besøg af en amme vejleder/sundhedsplejerske, som noget af det første, da vi kom hjem fra hospitalet.

Hun var simelthen så sød og hjælpsom.

Det var hende der opdagede, at Elise havde et for kort tungebånd. Hun gav os nummeret på en øre, næse hals læge og samme dag fik hun klippet tunge båndet.

Det var også hende, der med det samme fik mig til at prøve at amme i alternative stillinger.

amning2

Det var noget nemmere, da hun havde den størrelse, som hun har på disse billeder indrømmer jeg:)

På dette billede og det på det øverste ammer jeg i tvilling stillingen. Elise ligger på nogle stablede puder og ligger på siden.

Det at amme i forskellige stillinger har netop været aflastende for min ryg og nakke, samt hjulpet til at få tømt brysterne helt ved amningerne.

Det kan klart anbefales, omend det kræver lidt øvelse i starten at få lagt baby ordenligt.

Jeg er selvsagt igen ekspert på området, men disse stillinger er dem jeg har brugt mest, og klart kan anbefale videre.

tvilling stilling

ammestilling mave mod mave

Mave mod mave stillingen, hvor baby nærmest selv får lov til at “kravle” op, er fantastisk til hud-mod-hud. Mor og baby har desuden god øjen kontakt. Derudover skulle baby sluge mindre luft i denne stilling.

amning liggende

Nu hvor Elise vejer godt og vel 7,5 kilo er den “liggende” klart at foretrække. Den bruger vi herhjemme og om natten.

Hos APA har vi også talt en del om netop amme stillinger. Som mor er man yderst tilbøjelig til at sætte sine egne behov totalt til side. Man kan let komme til at sidde på de mærkeligste og mest uhensigtsmæssige måder, fordi nu er baby endt med at ligge/sidde på en bestemt måde.

Ved at tænke bevidst over, hvordan man sidder/ligger og tvinge sig selv til at veksle mellem amme stillingerne, så gør man sig selv og sin ryg en kæmpe tjeneste.

Jeg har i hvertfald haft glæde af at amme på forskellige måder:)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Søndag